Hvorfor så få mestere over så lang tid

Det kan det være flere forklaringer på, én av dem er at VM i sjakk kunne noen ganger ha et intervall på ti år. En annen, selvsagt, at de som erobret tittelen var den beste sjakkspilleren over mange år, og derfor forsvarte den gang på gang. Vi behøver jo ikke å gå lenger enn til vår egen verdensmester, Magnus Carlsen, som erobret tittelen i 2013, og har deretter forsvart den tre ganger. Det samme som Tigeren fra Chenai, Viswanathan «Vishy» Anand 

Selv den mest ortodokse kommunist forsvarer sin konge når han spiller sjakk.

Brana Crncevic: serbisk forfatter (1933 – 2011)

Men lenge før den tid………

Ruy López de Segura 

Ruy López de Segura (født 1530 i Zafra ved Badajoz i Spania, død 1580) var sjakkspiller, munk og katolsk sogneprest i Zafra, senere biskop.

Hans verk Libro de la invención liberal y arte del juego del Axedrez er en av de første grunnleggende verker i den europeiske sjakklitteratur.

Impulsen til boken fikk han under et besøk til Roma, der han i 1560 vant en serie sjakkspill mot den italienske mesterspilleren Giovanni Leonardo Di Bona. Han regnes dermed litt uoffisielt som den første stormester i sjakk i historien.

Giovanni Leonardo di Bona

Giovanni Leonardo Di Bona eller Giovanni Leonardo da Cutri (begge navn kan også sees i omvendt rekkefølge, Leonardo Giovanni), kjent som Il Puttino (italiensk for lite barn) (født 1542, død 1587) var en tidlig italiensk sjakkmester.